Iltalehti Article 6.9.1997


Below is the article featured in the Finnish newspaper "Iltalehti" on 6th September 1997. You can also read the English version.

Iltalehti Lauantai 6.9.1997

Radanvarsigalleriaan tutustutaan Ylen kameralla.

Graffitisteilla Internetissä salakielinen lehti

Graffitistien eli luvattomien seinämaalareiden yhteydenpidossa on siirrytty verkkoaikaan. Viime tammikuusta saakka on Internetissä ilmestynyt alan harrastajien verkkojulkaisu Helsinki Connection. Julkaisun on graffitistien tietojen mukaan perustanut nuori helsinkiläinen alan harrastaja. Englanninkielinen ja osin salakieltä vilisevä julkaisu sisältää pitkälle toista sataa värikuvaa graffiteista pääkaupunkiseudulta sekä Turusta.

Helsinki Connection on sillä tavalla maanalainen julkaisu, että sen www-osoite pyritään pitämään tarkoin vain luotettavien graffitistien tiedossa. Helsinki Connectionin erikoisuus on live-kamera, joka välittää kuvia Helsingin Pasilan ja Ilmalan väliseltä rataosuudelta. Sen avulla voi niin pääkaupunkilainen kuin pihtiputaalainenkin alan harrastaja seurata reaaliajassa maalausten ja tyylisuuntausten vaihtumista tällä galleriaksi kutsutulla graffitistien valtakunnallisella pääpaikalla. Kamera ei ole julkaisun oma, vaan se kuuluu Yleisradion kotisivuille. Helsinki Connectioniin on tehty linkki kameraan, jota katsoja voi itse ohjailla. Julkaisussa neuvotaan zoomailemaan kameralla pitkin ratalinjaa. Näin katsoja voi paremmin nähdä, millaisia uusia maalauksia radan varteen on tullut. Helsinki Connection pahoittelee kameran olevan usein varattu, koska käyttäjiä on niin paljon.

Ei mitään halpaa huvia

Helsinki Connection on perustettu Internetin www-sivuille omalla pääosoitteelle eli ei kaikkein halvimmalle paikalle. Julkaisun yllläpitokaan ei ole aivan halpaa. Helsinki Connection sisältää kymmeniä sivuja ja ainakin toistasataa värikuvaa graffiteista. Niiden julkaisemiseen tarvitaan runsaasti maksullista verkkotilaa. Sivut ja kuvat on ryhmitelty kaupungeittain ja Helsingissä, Espoossa sekä Vantaalla myös kaupunginosittain.

Salanimet selville

Helsingissä on mukana kaikkiaan 25 kaupunginosaa. Jos muualla Suomessa asuva graffitisti haluaa tietää, millaisia maalauksia on viime aikoina tehty esimerkiksi Haagassa tai Vartiokylässä, niin julkaisuun valitut parhaimmat palat saa ruutuun yhdellä napin painalluksella. Yhtä helposti saa julkaisun sivuilla surffaileva harrastaja senkin, millä uusilla salanimillä on viime aikoina maalailtu seiniä Turussa tai Espoon Leppävaarassa. Julkaisun pääsivu on kuin tavallista juhlavampi esipuhe jostain taidehistorian teoksesta. Sivulla on pitkä lainaus englantilaisesta The Guardian-lehdestä, jossa graffittien maalaaminen nostetaan taiteeksi taiteiden joukkoon. Suuri osa ihmisistä ei vielä graffittien arvoa ymmärrä, mutta tekstissä uskotaan, että jonain päivänä se tunnustetaan omaksi taidemuodoksi.

Arat asiat salakielellä

-Englanninkielellä tämä on kokonaan siksi, ettei tätä ole tarkoitettu kaikkien luettavaksi. Tässä on paljon omaa salakieltämme, ja meidän ammattislangiamme sen takia, että tässä kerrotaan asioista, jotka eivät saa ulkopuolisille paljastua. Näin selventää julkaisussa viliseviä omituisia lyhenteitä ja epämääräisiä viittauksia Helsinki Connectionia seuraava graffitisti. Lehden sivuilla annetaan esimerkiksi "erityiset kunnianosoitukset TDR-jengille", joka maalaa seiniin monen metrin korkuisia kuvia. Kunnianosoituksista voivat tosin olla toista mieltä ainakin ne monet vainajien omaiset, jotka ovat nähneet tuon kirjainlyhenteen maalattuna omaistensa hautakiviin.

Osoite vain sisäpiirissä

Julkaisun aran sisällön takia sen osoite pyritään pitämään vain sisäpiirien tiedossa. Graffitisti tosin arvelee osoitteen päässeen leviämään ulkopuolisille ja poliisien kuuluvan nykyään Helsinki Connectionin säännöllisiin seuraajiin. Graffitistien maanalaisesta julkaisusta ovat päässeet hajulle ainakin taidemuodon vastustajat. Julkaisun vieraskirja on suljettu, koska graffitistien englanninkielisten ja salakielisten sanomien sekaan alkoi viime kuun puolivälissä ilmaantua selvää suomea: "Turpaan tulee, jos vielä jatkatte... Lopettakaa ajoissa." Kovasanaisissa taidekritiikin pätkistä ei tehdä eroa hyvien ja huonojen maalausten välillä. Joka maalaria uhataan ojentaa samalla tavalla, elleivät he hyvällä pane pensseleitä santaan.

Sivuille pääsy tunnustus

Helsinki Connection on ottanut paikkansa alan johtavana kotimaisena taidejulkaisuna ainakin sillä tavalla, että graffitistit noteeraavat tunnustuksena maalausten pääsyn sen sivuille. Monet graffitistit ovatkin lähettäneet kuviaan tyrkylle lehden sähköpostiosoitteeseen. Saapunutta materiaalia Helsinki Connection käsittelee niin kuin muutkin lehdet: joukosta seulotaan julkaisukelpoiset kuvat ja loput hyllytetään.

............................................................................
Article written by Reima Luukkanen <------> Reproduced by -GraB- of PMC
............................................................................

Now read the Helsinki Connection response!
Back to the index